Konferencia Cesty k dobrovoľníctvu vo vzdelávaní

Pozývame vás na konferenciu Cesty k dobrovoľníctvu vo vzdelávaní, ktorá sa uskutoční 18. októbra 2024 v Banskej Bystrici, v aule SZU.

Súčasťou konferencie je Národné oceňovanie Angažovaná škola 2024 a 5. ročník REGIONAL SERVICE LEARNING AWARD.

Program:

08:30-09:00 – registrácia

09:00-09:20 – úvod

09:20-10:30 – workshopy, kde si účastníci môžu vybrať jeden z nasledujúcich workshopov:

  1. Workshop na tému „Service learning v primárnom vzdelávaní“ – Dominika Hradiská a Daniela Ivanová, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Workshop vám ukáže možnosti ako komunikovať s rodičmi o service learningu, aké sú možné „nie“ od rodičov na účasť dieťaťa v takomto projekte, ako by mohli byť rodičia zapojení do projektu.  V závere workshopu budú odprezentované výstupy projektu SLIPS (Service Learning in Primary Education).
  1. Workshop na tému „Reflexia a jej význam v práci so žiakmi“ – Silvia Cochová, Centrum dobrovoľníctva, n.o., Banská Bystrica. Workshop vám objasní dôležitosť reflexie v service learningu, dozviete sa, aké typy otázok, kedy používať a vyskúšate si aj rôzne metódy či formu, ako reflexiu s deti a mladými ľuďmi viesť. Tiež si poviete na čo je potrebné dbať a čoho sa vyvarovať, aby reflexia naozaj pomohla ukotviť v žiakoch vedomosti a skúsenosti získané dobrovoľníckou činnosťou.
  1. Workshop na tému „Ako si stanoviť ciele, ktoré budú fungovať?“– Jana Šolcová, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, pracovníčka s mládežou Klub Pathfinder. Existuje mnoho rôznych techník, ktoré možno použiť na stanovenie výchovno-vzdelávacích cieľov. Zmeny v kurikulárnej reforme otvárajú príležitosť prepájať vzdelávanie s reálnymi potrebami žiakov a komunity. Ako začať a ako si to rozplánovať? Budeme sa nielen rozprávať, ale aj priamo plánovať. Z workshopu si odnesiete presne to, čo budete potrebovať vy.
  2. Workshop na tému „Building Effective Partnerships in Service Learning and e-Service Learning Projects“ (workshop bude prebiehať v anglickom jazyku)Alžbeta Brozmanová Gregorová, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.Tento workshop vám pomôže s vytváraním a udržiavaním partnerstiev v projektoch Service learning a e-Service learning. Účastníci budú skúmať základné charakteristiky, ktoré definujú úspešné komunitné partnerstvá, a spoločne identifikujú výzvy a prekážky, ktoré sa často vyskytujú, najmä v online prostredí. Prostredníctvom riadených diskusií a skupinových aktivít sa zameriame na ideály aj realitu budovania partnerstva, pričom si uvedomíme, že aj keď sú silné partnerstvá cieľom, v praxi môže byť ťažké ich dosiahnuť. Workshop je ideálny pre pedagógov a projektových koordinátorov zapojených do service learningu.

10:30-11:00 – prestávka

11:00-12:30 – živá knižnica

12:30-13:30 – obed    

13:30-14:30 – medzinárodné oceňovanie Regional Service Learning Award

14:30-16:00 – oceňovanie Angažovaná škola

16:00 – záver

Registrácia na konferenciu je otvorená do 30.09.2024. Link na registračný formulár.

Na workshop sa prihlásite TU

Účasť na konferencii je bezplatná, počas konferencie bude pre účastníkov a účastníčky zabezpečený obed a coffee break.

Hlavným organizátorom konferencie je Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií́. 

Konferencia je podporená z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže, Nadačného fondu Kaufland, Nadácie centra pre filantropiu a z finančných zdrojov Európskej únie.